24 March 2021

Isobar hjælper sædbank med at bryde tabu

Vi skal turde tale om sæddonation og give donorerne den anerkendelse, de fortjener. Det er kernen i European Sperm Banks nye rekrutteringskampagne. For Isobar er kampagnen et ønskebarn mellem performance marketing og kreativ kommunikation.

Tænk på en donor. De fleste ser nok en bloddonor for sig. Måske en organdonor. Men sæddonoren er langt fra i samme liga. For selvom mange danskere har fertilitetsproblemer, er sæddonation stadig noget, som mest giver stof til vittigheder i omklædningsrummet. 

Tabuet gør, at selv mange donorer ikke fortæller åbent om, at de donerer. Og det er et problem, hvis man er en sædbank, der vil møde den store efterspørgsmål på donorsæd. Det er lige så vanskeligt at skabe den første kontakt med en potentiel donor, som det efterfølgende er at få vedkommende til at møde op til en første samtale.

Under overskriften ’En donor er en donor’ går en ny kampagne fra European Sperm Bank derfor bredt ud for at give sæddonorerne anerkendelse.

I stedet for kun at snakke til unge mænd, er der valgt et bredt budskab til hele befolkningen.

”Vi ønsker at tydeliggøre, at alle donorer fortjener anerkendelse for det, de bidrager med - om det er sæd, organer eller blod. Og vi synes kampagnens enkle, visuelle koncept rammer dette budskab godt ind. Vi tror på, at kampagnen generelt kan bidrage til en positiv oplevelse af det at være donor”, siger Julie Pauli Budtz, director of Brand and Communication hos European Sperm Bank.

 

 

En brief ud over det normale

For Isobar kastede det selvsagt en brief af sig, der ikke var helt som sædvanligt. For hvordan kommunikerer man om noget, de færreste har lyst til at tale om? Og hvordan fortæller man sobert om noget, de fleste trækker på smilebåndet af?

”For at bryde tabuet måtte vi fortælle, hvorfor sæddonorer er vigtige. Du gør en stor forskel for rigtige mennesker - og det er lige så normalt som at donere blod. Derfor er vi gået efter en sig-det-som-det-er tone i kommunikationen. Nej, sæd og blod er ikke det samme. Men hvis du donerer, giver du liv til andre. Og det må du gerne sige højt”, siger Jonas Trier-Knudsen, kreativ lead på kampagnen. 

 

Tabuer bliver ikke brudt ved at tale 1 til 1

På mediefronten går kampagnen ud med synlighed i gadebilledet for også at kommunikere til den almindelige dansker - i stedet for fx et snævert digitalt fokus på potentielle donorer.  Det målrettede indhold er med i mixet, men En Donor er en Donor bruger en række klassiske above the line-placeringer som OOH, busser og digitalt TV.

”Med et overordnet strategisk mål om at give donorerne en fortjent anerkendelse, er de brede medier essentielle. Det er vigtigt, at målgruppen ser kommunikationen. Men det er lige så vigtigt, at de ved, at alle andre også ser den. Tabuer bliver ikke brudt ved at tale 1:1”, siger Malte Lisborg, Performance Consultant hos Isobar.

 

Den gode sag virker

Selvom kampagnen er langtfra færdigafviklet, har de første positive tendenser i performance vist sig. Antallet af ansøgere er steget med 12% og trods en tid med nedlukninger, er 38% flere dukket op første gang. Udover at være en signifikant og vigtig forbedring af virksomhedens evne til at tiltrække nye donorer, kan det også tyde på et begyndende skifte i den almene opfattelse af sæddonation.

”Du kan donere sæd fra du er 18 til du er 45 år. Gennemsnitsalderen på vores donorer er 27 år, og vi har længe talt om, at vi gerne vil have en kommunikation, der i endnu højere grad også talte til den lidt ældre og mere modne gruppe. Det synes vi, at vi har fået med ”en donor er en donor”, siger Julie Paulli Budtz.

European Sperm Bank har rullet kampagnen ud i Danmark. England og Tyskland kommer med i løbet af foråret.